Pages

Thursday, September 22, 2011

Домашна бира - първи опит

Тези дни реших да си направя домашна бира. Като за начало исках нещо по-просто и за това се разрових из нета. За бирата е нужно малц, захар, вода, мая, достатъчно голям бидон и аеротапа. Намерих един сайт който продава готов малц. Сайтът е http://www.birata.net/. Всъщност това ми е вторият опит защото първия опит се оказа че бидона ми имал фабрично останал ръб който е скъсал на едно място уплатнението и първата бира се вкисна. Поръчах си от сайта малц Pilsner. Представлява една голяма консерва с озахарен малц + пакетче с мая. Следвайки инструкциите които идват с консервата всичко мина както трябва и ето го резултата.
Бидонът престоя в мазето където имам постоянна температура от 18-19 градуса което е перфектно според инструкциите. След като аеротапата спря да бълбука (по инструкция беше 6-8 дена а тя спря на 7мия) се заех със затварянето на бирата в бутилки. Ето го и резултата.
Цялата процедура е малко досадна поради факта че като за начало никъде няма капачки за бутлки и трябваше от заведения да търся. След това се оказа че почти всички бутилки за бира на пазара в момента са с различен размер на капачката (+/- 0.2-0.3мм) от което идват и проблемите. Най-кофти се оказаха бутилките от Ариана. Все пак накрая успях да ги затворя.
Оставих бутилките да престоят един ден в кухнята ми (на около 24-26 градуса) и на другия ден ги пренесох в мазето да се газират и отлежават. Според инструкцията е нужно поне 2 седмици да отлежават. Тествах ги след 2 седмици и половина и бирата се оказа превъзходна.
Наздраве! Паралелно с това се пробвах да си направя собствен малц но срещнах накои трудности от към намирането на необходимите продукти. Основно проблема е хмел но за това ще пиша като имам резултати.

4 comments:

Anonymous said...

Ми наздраве :)

И следващия път се обади и аз да я опитам :)

Anonymous said...

Аз си правя истинска домашна бира по рецептите по които се е правела и се прави и сега тук там.
А именно :
1. Малц ! – това е покълнал ечемик до определена степен и после сушен 10-тина часа бавно. Правя си го сам, не е много трудно, но иска време – един цикъл от накисване до изсушаване трае седмица.
2. Озахаряване на малца с помощта на неговите ензими. Това става по точно определени температурни схеми – рецепти за различни бири. Най- общо : 1 част малц раздробен или смлян се накисва в 3 части топла вода на 55гр. , пада до 45 и се покачва пак до 55, където стои 30 мин., покачва се до 63 гр. държи се 45 мин. , покачва се до 72, държи се още 45 мин., покачва се до 78 и се прецежда течността (сладка пивна мъст), триците се промиват с още 4 части гореща вода на 78 гр. и получената течност (промивни води) се събира с първата. Триците се изхвърлят или дават на животни за храна.
3. Варене на течността с хмел – по различни рецепти с различни количества хлем : най-общо една част се слага в началото, друга след 20 мин. трета в края. Има два вида хмел на гранули – чорчив и ароматен – с баланса между тях се дава характер на бирата. Количествата са много малки – за 20 л. течност – 20гр. хмел.
Варенето продължава 90 мин., следва бързо охлаждане до 10-20 гр. с помощта на серпентина захранена с вода от водопровода. Много е важно охлаждането да стане максимално бързо, така коагулират белтъците и падат като утайка.
4. Прецеждане и заквасване с бирена мая (като се отделя 10% от материала без да се заквасва и се държи в хладилника за бутилирането). Има два вида – с горна и с долна ферментация, подходяща е само първата – с горна ферментация (ейл тип) понеже й трябва температура от 15 до 25 гр. Най-близка до тази мая е хлябната мая, но все пак – ако искате истинска бира – купете си бирена мая SafbrewS33 – цена 3,80 лв. за 11 гр. стига за 20-30 л. бира
5. Главна ферментация : 2-3-4 дена в съд с воден клапан (воден затвор и пр. наименования), може да се изработи елементарно в домашни условия.
6. Следва претакане без утайката, смесване с онези 10% отделени от преди заквасването и бутилиране. Отлежаване при температури 15-20 гр. ако може и по-ниски, но не под 10. След 2-3 или 4 седмици (зависи от температурата) е готова за консумация.

Разбира се – това е една обща рецепта за светла бира ейл, разликите са в различните видове малц, различните температурни схеми, различните количества хмел, различните видове мая.
Например – за повече алкохол и по-леко тяло – задръжката на 55 е повече време, а на 73 по-малко. И обратното , за тъмните пък има повече време на 45 гр. както и ползване на карамелен малц – малка част от малца се кисне 2 часа в топла вода на 45 гр. след това се пече на фурна на 150 гр. 2,3,4 часа. Има и трети вид малц – черен , за оцветяване на тъмните бири.
Ето ви снимка на моята първа светла бира :
[url]http://www.rakiyata.com/forum/download/file.php?id=1717&mode=view[/url]

devane said...

Това ще го тествам, само да стане малко по-топло и да се стабилизира подходящата температура в мазата ми :)

Unknown said...

Контролер за варене на бира. Виж:
http://opencart.tehsoft.com/TS-BeerController-bg.pdf
http://opencart.tehsoft.com/TS-BeerController-en.pdf
http://www.youtube.com/watch?v=E1AO6b9yqM0&feature=youtu.be